Over mij

Klei, waarom klei?

Ik sta op de grond, op een bodem. Aardser kan het niet. Bewust van oneindige jaren opbouw, ontstaan, kan je dit zo maar pakken. Zoals stenen, je hebt de tijd in je handen. Grote woorden.

Bij het vormen met klei blijft de relatie met de oorsprong belangrijk. Soms in de vorm zelf zoals bij de grondnoten, het aardfruit of de bodemlagen. Soms door de wijze van stoken, raku, vuur. Soms via het glazuur of met de decoratie.

Klei komt van ver, het vergt eerbied. Van fluweel wit tot koolzwart.

Zoals in vele uitingsvormen is tegenstelling vaak de basis voor het resultaat. Contrasten vragen aandacht. Contrasten op de gestookte klei, de keramiek. Of contracten met andere materialen zoals ijzer. Contrast ziet zich op de vorm, de structuur en de huid en de kleur van het object. Hoe klein of hoe groot ook.

Klei nodigt uit tot spelen, het is zacht, buigbaar, het plakt maar vergt ook kracht. Het spelen met klei gaat heel ver terug. Zodra het vuur is uitgevonden worden er potten gebakken. Met versieringen. Iemand heeft ooit ontdekt dat je van klei iets kan maken, niet alleen gebruiksgoed maar ook beeldjes. Fascinerend.

Ik wordt heel enthousiast van bodemvondsten, van vuistbijlen en stukjes keramiek uit de Bandcultuur bijvoorbeeld tot scherven uit de Middeleeuwen en pijpenkoppen van later datum. Zo voor het oprapen net als de klei.

Goed, ik vind klei prachtig spul.

CHRONO

1955 geboren

Gymnasium B gedaan, sociale- en fysische geografie gestudeerd. ( praktisch veldwerk, bodemprofielen, landschapvormen favoriet)

Gewerkt als leidinggevende in een veelheid aan functies. Het laatst bij de gemeente Amsterdam met teams die jongeren met beperkingen aan het werk helpen.

In de werkjaren les gehad van Karin Heeman en Patty Schilder. In de vakanties workshops gevolgd bij Karin Heeman en Betsy de Jonge.

2017 Naast het werk gestart met de opleiding in Gouda, de Nederlandse Keramiek Opleiding NKO ( voorheen SBB).

2018 Gestopt met betaalde arbeid en volledige aandacht voor de klei.

2019 Rien overleden. Doorgegaan met de opleiding. Theorie behaald.

2020 Eindexamen Gouda in Handvormen en Glazuren.

2021 Eindexamen Draaien.

En ik heb bescherming van 3 lieve huisgeestjes, gemaakt van grove zelf gemaakte ingekleurde paperclay.